srpska-cafe-pocela-nagradna-igra

Наградна игра ”Десет рачуна изброји и стан освоји”, чији су организатори Влада РС и Удружење економиста “СВОТ”, званично је почела и трајаће до 13. октотобра.

За учествовање је неопходно послати 10 фискалних рачуна било које вриједности издатих у Републици Српској. Учествовати могу сви грађани Босне и Херцеговине, али је важно да је рачун издат у Републици Српској. Валидни рачуну су рачуни од 1. јуна и они који на себи имају печат Пореске управе Републике Српске. Поред рачуна могу се слати слипови картица.

– Могу да учествују сви грађани са територије Босне и Херцеговине, с тим што само важе рачуни издати на територији Републике Српске. Поред фискалних рачуна грађани могу сакупљати и слипове од кредитних картица које добију од куповине. Ту је важно нагласити да не важе слипови који се добијају приликом подизања готовине новца на банкоматима. Постоји само једна врста исправног фискалног рачуна. Он на себи мора да садржи грб Пореске управе односно амблем, а то је онај квадратић на којем пише ПУРС, број фискалног рачуна, вријеме издавања и мјесто издавања – појаснио је Раде Шегрт, члан радне групе за организацију наградне игре.

Десет рачуна се стави у коверту и однесе у било коју филијалу Пошта Српске или убаци у поштански сандучић. На предњем дијелу коверте као адресу је важно написати ”Десет рачуна изброји и стан освоји”, а поштанска маркица није потребна. Један грађанин на своје име може послати неограничен број коверата.

– Такође бих нагласио за учеснике наградне игре да је јако битно да на предњој страни коверте напишу адресу. И наравно на самој коверти да испишу име и презиме, своју адресу пребивалишта и контакт телефон да би их у случају добитка могли контактирати организатори – додао је Зоран Дурић, координатор за продају и маркетинг у Поштама Српске.

Прво извлачење је 22. септембра 2019. године. У опцији су четири стана која се налазе на локацији у улици Карађорђева 79, код кружног тока насеље Лауш. Станови су површине од 53 до 67 метара квадратних, а укупна вриједност је око пола милиона марака. Добитници неће морати плаћати порез на добит која наче износи 30 одсто на вриједност те ће то сносити Влада Српске. У наградној игри могу да учествују и малољетне особе, а првобитни циљ игре је едукативни карактер и повећање фискалне свијести.

– Да се вратим на малољетна лица. То је добро из разлога што ви практично мало дијете, када добије новац да купи сладолед или жваке и он може да сачека и да зна да је потребно да узме рачун. Иначе узимање фискалног рачуна је законска обавеза, основ за потрошачка права, али и чињеница да вас инспектор може казнити уколико сте изашли из маркета са робом, а немате фискални рачун на удаљености од 20 до 30 м. Те казне износе 50 марака – нагласио је Шегрт.

Грађани са одушевљењем подржавају наградну игру. Неки још увијек нису чули за њу, али након нашег објашњења са задовољством кажу да ће учествовати.

Све коверте ће до момента извлачења бити складиштене у посебној просторији у Поштама Српске која је обезбјеђена свим мјерама заштите. Грађани ће имати транспарентан увид и на сајту 10racuna.com на којем се налази видео просторије узиво као и сва правила игре. Награду игру организује Влада Републике Српске , односно Министарство финансија уз подршку Удружења економиста СВОТ.

 

Српска Цафе